Περιοχή

Τρίκαλα Κορινθίας

Στη Βόρεια πλευρά του όρους Ζήρεια, βρίσκονται τα Τρικαλα Κορινθιας, σε απόσταση 144χλμ. από την Αθήνα, τα οποία αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία και τα Άνω, σε υψόμετρο 900μ., 1000μ, και 1100μ. αντίστοιχα!

Τα Trikala Korinthias χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου τον 10ο αιώνα, από τους πεδινούς που ανέβηκαν στα βουνά και έχτισαν χωριά, για να γλιτώσουν από τους επιδρομείς. Τα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι αρκετά.

Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, επισκεφθείτε τη λιθόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Χτίστηκε το 1697 και ξεχωρίζει για τις εξπρεσιονιστικές τοιχογραφίες του, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, με χαρακτηριστική την τοιχογραφία της «Άκρας Ταπείνωσης» που παριστάνει τον νεκρό Χριστό να στέκει όρθιος μέσα στη σαρκοφάγο, πλαισιωμένος από την Παναγία και τον Ιωάννη.

Στη συνοικιά των Κάτω Τρικάλων υπάρχουν πολλές πανέμορφες πηγές, όπως η Βρύση Καλογήρου, η Μεγάλη Βρύση, Γούρνα και Μαχουμιά και άλλες πολλές. Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσετε την εντυπωσιακή πετρόκτιστη πλατεία που τη συντροφεύουν δύο υπεραιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ και ξενώνες που προσφέρουν στον επισκέπτη ένα φιλικό, ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.

Αφήνοντας τα Κάτω Τρίκαλα και αναβαίνοντας το βουνό, φτάνετε στα Μεσαία Τρίκαλα, όπου θα απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα στα βουνά της Κορινθίας, που κόβουν την ανάσα!  Οικισμός με μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προιόντων, που συνδυάζουν το παραδοσιακό με νεότερα στοιχεία. Υπάρχει μεγάλη επιλογή για διαμονή, για φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέριες και όλα αυτά… με τον δροσερό αέρα του βουνού.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας, χτισμένη περίπου το 1700, από τον μητροπολίτη Κορίνθου, Γρηγόριο Γ΄ Νοταρά. Φημισμένο είναι επίσης, το πανηγύρι του χωριού στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με χορούς και τραγούδια που κρατούν ολημερίς κι ολονυχτίς.